Éttermek
Hideg- és meleg-konyhával rendelkező
bármilyen egyéb szállás
HACCP-rendszer bevezetés és folyamatos működtetése kötelező az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló egységek területén.
18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről alapján
Az élelmiszer-biztonsági törvény alapján a rovar és rágcsálóirtó tevékenység kötelező jellegű, melyet kizárólag szakképzett személy végezhet, és évente legalább kétszer preventív jelleggel el kell végezni akkor is, ha egyébként a kérdéses területen nem jelentkezett rovar vagy rágcsáló.
Járványügyi rendelet (18/1998 (VI. 3.) NM rendelet) 4. mellékletében:
az élelmiszeripari szakágazatoknál (élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására szolgáló helyek, piacok, vásárcsarnokok, vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységek) az alábbi egészségügyi kártevők ellen kell védekezni:
Házi legyek ellen szezonális védekezést kell végrehajtani: rendszeresen, program szerint, szakképesített személynek.
Csótányok és rágcsálók: megtelepedésük és elszaporodásuk megelőzéséről gondoskodni kell. Rendszeresen, program szerint, szakképesített személynek.
A HACCP-ben jogszabály szerint történő kártevőirtás:
- az üzemeltető számára minimális költséget jelent
- a jogszabályi előírásoknak maximálisan megfelel
- hatékony védelmet biztosít a rovarok és rágcsálókkal szemben.